Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Η Ιερά Αγρυπνία την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην προσφυγική συνοικία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας.

Μετά από τις άγιες ημέρες του Δωδεκαημέρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών ετέλεσε και πάλι την καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελείται κάθε Παρασκευή σε διαφορετικό Ναό της πόλεως Λαμίας, σύμφωνα πάντα με το κυλιόμενο πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτίσει η Ιερά Μητρόπολίς μας.
          Η Ιερά Αγρυπνία την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην προσφυγική συνοικία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας.

 Πλήθος ευσεβών πιστών από την Ενορία, αλλά και από την πόλη της Λαμίας, συμμετείχε με προσευχητικά αισθήματα κατάνυξης και ιεροπρέπειας στις Ιερές Ακολουθίες.


Ο Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών προηξήρχε της κατανυκτικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και Συνοδικό Γραμματέα Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Νεραντζή, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Χρήστο Καραγιάννη, καθώς και τους Εφημερίους των ομόρων Ενοριών, Αγίου Κοσμά Εργατικών Κατοικιών Νέας Μαγνησίας π. Νικόλαο Τσάμη, Αγίου Γεωργίου Μεγάλης Βρύσης Πρωτ. π. Αριστείδη Πανταζίδη, Αγίας Παρασκευής π. Παναγιώτη Κοντογιάννη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.
          Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm), ενώ τους ύμνους απέδωσαν οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες του Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Σπυρίδωνος Μιχαήλ, τη συμμετοχή και καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ.



















Στο Ιερό βήμα δε, διηκόνησαν πολλά παιδιά από την Ενορία, καθώς και Αναγνώστες Ιεροσπουδαστές της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.
          Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μαςαναφέρθηκε στον εορταζόμενο άγιο της Εκκλησίας μας Όσιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη, τον μεγάλο ασκητή και καθηγητή της Ερήμου και χαρακτηριστικά ανέφερε:
          «Εορτάζουμε απόψε σε αυτόν τον Ναό της προσευχής, τη μνήμη του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου,  όπου ακούσαμε  στο συναξάρι να ονομάζεται πολιστής της ερήμου. Κατέφυγε στην έρημο και την έκανε πολιτεία πολυπολιτισμική με διαφορετικούς ανθρώπους,  οι οποίοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, όλοι είχαν τον κοινό πόθο να συναντήσουν τον Χριστό.
        Νομίζω ότι, η μνήμη ενός τέτοιου Αγίου αυτές τις ημέρες,  είναι βάλσαμο στη ζωή μας, γιατί ζούμε σε εποχή όπου έντονο χαρακτηριστικό είναι ο ατομισμός, η ιδιωτικότητα.
      Σήμερα γίνεται λόγος για προστασία της ιδιωτικότητος, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε βάρος της κοινωνίας. Το να ζει κάποιος ατομικά,  αγκιστρωμένος σε ένα καβούκι είναι ανοησία. Νομίζουμε ότι αν στήσουμε τείχος γύρω μας μπορεί να μας προστατέψει,  αλλά μας κρύβει το φως, μας περιορίζει τη θέα, μας εμποδίζει να ακουστούμε.
       Ο Όσιος είναι μια απάντηση στην ιδιοτέλεια, στο υπερτροφικό εγώ. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στα λεγόμενα ψυχολογικά οι επιστήμονες χωρίς να  μπουν στο βάθος, δίνουν την εύκολη απάντηση, ότι απαιτείται ενδυνάμωση του εγώ.  Όμως ο εγωισμός όσο δυναμώνει τόσο μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Η πραγματική ζωή βρίσκεται στην κοινωνία, στη χαρά να τρως από το ίδιο πιάτο με κάποιον, να μοιράζεσαι τα οράματα και τους στόχους. Αυτό έκανε και ο Όσιος Θεοδόσιος. Αυτό δίδαξε στην έρημο και την έκανε πολιτεία. Εδίδαξε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, μια αποστολική δημοκρατική κοινότητα που τα πάντα ήταν κοινά. Σήμερα ακόμα και οι σύζυγοι έχουν δικό του χαρτοφυλάκιο, έχουν τον δικό τους κόσμο. Είναι ο γάμος συμβίωση ατομικοτήτων. Υπάρχει μια αδυναμία συνεργασίας, μοιρασιάς, πραγματικής ένωσης. Πόσο αλήθεια αυτά μαρτυρούν την αποχή από την πραγματική αγάπη, από την πραγματική ένωση με τον άλλον;  και έρχεται η σύγχρονη εποχή να θελήσει να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, την απουσία αγάπης».





































































































Προ της απολύσεως ο π. Χρήστος με αισθήματα αγάπης και σεβασμού, καλωσόρισε εκ μέρους όλων τον Σεβασμιώτατο στην Ενορία και ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης και ευχών του προσέφερε μία χειροποίητη εικόνα του προστάτου του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, την οποία φιλοτέχνησε ό ίδιος ο πολυτάλαντος και ακάματος εργάτης του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας μας π. Χρήστος.
          ««Ἰδού ἕστηκα ἐπί τήν θύραν καί κρούω· ἐάν τις ἀκούσῃ τῆς φωνῆς μου καί ἀνοίξῃ τήν θύραν, καί εἰσελεύσομαι πρός αὐτόν καί δειπνήσω μετ’ αὐτοῦ καί αὐτός μετ’ ἐμοῦ. (Απ. Γ, 20)».
 Ναι Άγιε Δέσποτά μου και πνευματικέ μας Πατέρα. Όντως βρίσκεστε με την Χάριν του Θεού ανάμεσά μας και βηματίζουμε μαζί μέσα από την ταπεινότητά σας και την ολάνοιχτη καρδιά σας για να θυσιασθείτε για την σωτηρία των λογικών σας προβάτων.
            Εδώ και ενάμιση μήνα από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδος άρχισε η Ιερή Αποστολή σας με την διδασκαλία, τον καρδιακό σας λόγω και με την συμπαράσταση όλων μας, διότι ως Πνευματικός μας Πατέρας είστε ο Κυβερνήτης αυτού του πλοίου που λέγεται Ιεράς  Μητροπόλεως Φθιώτιδος και ενθρονιστήκατε στην καρδιά μας, και να είστε σίγουρος ότι: Η καρδιά μας θα ξεχειλίζει από απέραντη αγάπη και ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό Σας.
            Με αυτές τις σκέψεις και με αισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως, Σας υποδεχόμαστε σήμερα Άγιε Δέσποτά μου εις τον Τρισυπόστατον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και του Αγίου Χαραλάμπους, ίνα φρονείτε και ειρηνεύετε,  μακράν ζωήν έχετε με την Χάριν των Αγίων μας Είς έτη Πολλά. Καλώς ήλθατε Πνευματικέ μας Πατέρα
ΑΞΙΟΣ!   -  ΑΞΙΟΣ!  -  ΑΞΙΟΣ!
     Το πρώτο δώρο μας είναι η Αγάπη της Καρδιάς μας προς το πρόσωπό Σας και το δεύτερο μία χειροποίητη Αγιογραφημένη Εικόνα του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, από τα ανάξια χέρια της ταπεινότητός μου, του οποίου επαξίως φέρεται το όνομά του, και πάλι:  ΑΞΙΟΣ!».
          Ο Σεβασμιώτατος φανερά συγκινημένος από τα εγκάρδια λόγια του π. Χρήστου τον ευχαρίστησε λέγοντας:
          «Ευχαριστώ αγαπητέ μου π. Χρήστο  για τα καλά λόγια, τα λεβέντικα λόγια της αγάπης σου, που είναι η γνήσια, η ρουμελιώτικη.
         Χαίρομαι που για δεύτερη φορά βρίσκομαι στο Ναό αυτό και η πρώτη φορά ήταν πολύ επίσημη γιατί η επισημότητα είναι διακονία και η επισημότητα για κάθε Ιερέα δεν βρίσκεται στην λάμψη των αμφίων και των πανηγύρεων, αλλά στην διακονία.
         Όταν πληροφορήθηκα λίγες μέρες μετά την Ενθρόνισή μου, ότι πλημμύρισε ο Ναός έτρεξα και σε βρήκα π. Χρήστο με σηκωμένα τα ράσα να καθαρίζεις μαζί με τους συνεργάτες σου και γεύτηκα την αγάπη σας και θυμάμαι το καλωσόρισμά σας και το κρατώ μέσα στην καρδιά μου.
          Μακάρι να αξιωθούμε στη ζωή πάνω απ’ όλα να είμαστε διάκονοι και εργάτες του Χριστού και ο καθένας από το δικό του μετερίζι να ζωστεί το ζωνάρι της αγάπης για να διακονούμε το έργο του Θεού και να χτίζουμε Ναούς του Αγίου Πνεύματος στη ζωή των ανθρώπων.
         Να είστε όλοι ευλογημένοι, να χαιρόμαστε την πρόοδο αυτής της Ενορίας και  την προκοπή των Ενοριτών. Σας συγχαίρω και σας ευλογώ και να στηρίζετε όπως πράττετε μέχρι τώρα την ολοκλήρωση του Ναού.
        Να είστε ευλογημένοι και  αισιόδοξοι και με την Αγάπη του Χριστού να πορευόμεθα στη ζωή μας».
      Μετά την διανομή του Αντιδώρου εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού και με την φιλότιμη συνδρομή  των Εθελοντριών Κυριών της Ενορίας, σε όλους προσεφέρθη τράπεζα στο Παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, κατά την διάρκεια της οποίας, ο π. Χρήστος με την μελωδική και στεντόρεια φωνή του, τραγούδησε προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου παραδοσιακά τραγούδια, αποκομίζοντας έτι μία φορά τον έπαινο, τις ευχαριστίες και τις ευλογίες Του.
      Στην Ιερά Αγρυπνία, μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Κυρίτσης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ευμορφία Σκαμαγκούλη και  ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου